Кампанията за безплатна силанизация на детски зъби през 2016 г. ще продължи до 20 ноември

Поставянето на силанти на първите постоянни молари на децата между 5 и 8 години е безболезен и безвреден метод, снижаващ риска от поява на кариес с до 75 процента. Силанизирането е включено в Националната програма за профилактика на оралните заболявания, като целта е да се промени негативната тенденция от поява на кариеси в най-ранна детска възраст.

В Пазарджишка област по националната профилактична програма работят 11 лекари по дентална медицина, една от които е в Панагюрище, съобщават от Областната здравна инспекция. „Наблюденията от ежедневната ни практика показват, че зъбният статус на децата в Пазарджишка област не е добър, особено в населените места във високия район.  При най-малките ученици се срещат дори пулпити на моларните зъби”, казва д-р Красимира Сариева, председател на Районната колегия на БЗС в гр. Пазарджик.

Силантът е бариера срещу микроорганизимите, причиняващи кариес. Поставянето не отнема повече от 10-15 минути на зъб, а ефектът е двустранен, защото при тази манипулация се прави и профилактичен преглед на зъбите на децата. Важно условие за силанизирането е новопоникналите постоянни кътници да са здрави.

В предходната 2015 г. силанизирането обхвана 648 деца, като силанти са поставени на 2 189 зъба. Тези резултати поставят Пазарджишка област на 6-о място в страната по брой обхванати деца.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn