Кампания за превенция на диабета сред децата в Панагюрище и Стрелча ще се реализира с подкрепата на местния Ротари клуб

Ротари клуб-Панагюрище ще подкрепи кампанията на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Целта на националната кампания е  да се насърчи безопасна и подкрепяща училищна среда за децата с диабет да управляват своя диабет и борбата с дискриминацията. Друга важна цел на кампанията е да постигне държавна подкрепа за промяна в системата за децата с диабет в училищата. На местно ниво панагюрските ротарианци ще финансират  изследване на кръвната захар на всички деца, чиито родители са дали съгласието си за това, чрез попълнена декларация. Ще бъдат обхванати деца от всичките детските градини и  училищата на  територията на общините Панагюрище и Стрелча. Стремежът е навременни действия за превенция и борба с диабета сред подрастващите.
Панагюрският Ротари клуб на 26 ноември ще чества 15 години от своето чартиране, а по време на тържествените мероприятия присъстващите ще бъдат запознати с целта на кампанията. Традиционно събираните с благотворителна цел средства ще бъдат насочени именно към провеждането на изследванията сред децата от Панагюрище и Стрелча.
Глобалната заплаха от детски диабет Тип 1 е едно от най-разпространените хронични детски заболявания, които засягат около 490 000 деца под 15 години. Честотата на диабет тип 1 сред децата се увеличава в много страни и около 78 000 деца под 15 години се очаква да развиват диабет тип 1 годишно в световен мащаб, припомнят от Асоциацията. Младите хора днес са изправени и пред друга опасност,която застрашава способността им за постигане здравословно и успешно бъдеще. С нарастващите нива на затлъстяване в детска възраст и липсата на физическа активност в много страни, диабет тип 2 в детска възраст има потенциал да се превърне в глобален проблем на общественото здраве.

През 2015 година кампанията бе подкрепена от няколко Ротари- клубове в страната/ Банско- Разлог, Момчилград, Гоце Делчев/. Броя на децата, на които бе измерена кръвна захар бе 9 520 деца. От тази бройка бе открито едно дете с изключително висока кръвна захар и родителите бяха посъветвани веднага да потърсят лекарска помощ. Детето бе прието веднага в Детска клиника по педиатрия София и бе избегнато да пристигне в критично състояние след няколко дни, споделят от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn