Кандидатстването след VII клас е от 3 до 5 юли, само електронно

Документи за прием в гимназиите ще се подават от 3 до 5 юли. Първото класиране ще бъде обявено на 11 юли, второто – 18 юли, а третото – на 23 юли. 

Тази година за пръв път документите ще се подават изцяло онлайн. При желание родителите отново могат да отидат в т.нар. училища-гнезда за прием на документи, където служителите ще въведат желанията на кандидат-гимназистите онлайн вместо тях.

След последните законови промени в образованието кандидатстването вече не е като цяло за училищата, а поотделно за всяка паралелка, като училищата могат сами да определят начина на формиране на бала на паралелките. Учениците ще се борят да влязат в общо 2499 паралелки – 1446 професионални и 1053 – профилирани.

Максималният бал е 500 точки, като една от оценките от изпитите се удвоява или утроява. Другите точки идват от балообразуващите предмети, които се избират от самото училище. Важат само оценките от 7-ми клас. При попълването на заявленията за кандидатстване учениците посочват поотделно всяка желана паралелка като ги подреждат в низходящ ред.

От министерството препоръчаха при съставянето на листа с желанията да се отчитат внимателно постиженията на ученика. Всяко регионално управление по образование ще публикува статистика на резултатите от изпитите. Тя може да бъде полезен ориентир за родителите как да се подреди списъка, за да има детето най-голям шанс да отиде в желаното училище.

Заявленията за кандидатстване ще се подават само по електронен път, независимо дали се прави лично от родителя от компютър, или на място в т.нар. училища гнезда. 

Запознаването на родители и ученици със сканираните изпитни работи  ще може да се осъществи на 28 юни и на 1 юли 2019 г. от 9.00 до 17.00часа, в оценителските центрове.

За целта ученикът представя служебна бележка, документ за самоличност- лична карта или ученическа книжка.

Родителят/настойникът  представя документ удостоверяващ, че е родител/настойник на ученика.

Оценителски центове в област Пазарджик са:

По БЕЛ- ЕГ “Бертолт Брехт“, гр. Пазарджик

По математика – НУ „Васил Левски“- гр. Пазарджик

–                   ученикът и неговият родител виждат сканираната и оценена изпитна работа с присъдени точки за всеки един отговор;

–                   сканираното изображение не може да бъде снимано, записвано, отпечатвано и изнасяно от залата.

–                   не се допуска разглеждане на други изпитни работи.

За да подадете електронно заявление за първи етап на класиране в периода 03-05.07.2019 г., влизате с Вх. № и кода за достъп от служебната бележка в https://priem.mon.bg или https://7klas.mon.bg

 1. След вход в системата се визуализират Вашите данни.
 2. При избор на „Желания“ от менюто вляво се визуализира възможността за подаване на желания за първи етап на класиране.
 3. С бутон „Въвеждане на желания“ се стартира процеса по въвеждане, като първата стъпка е избор на РУО, за което ще подавате заявление:
 4. След избор на РУО, се визуализират стандартно 5 реда за попълване на желания, които могат да се увеличават неограничено /при необходимост/ с бутон +. Бутонът със символ „кошче“ служи за изтриване на неправилно въведено желание.
 5. С бутона „Избор“ се стартира процедурата за избор НА УЧИЛИЩЕ, в което желаете да кандидатствате.
 6. След избор на училище се визуализират профилите/професиите, които то предлага.
 7. Избирайки профил/професия от списъка, Ви се визуализира прозорецът с избраните до момента желания.
 8. Ако сте избрали желание в професионална гимназия, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ПРИКАЧИТЕ СКАНИРАНО МЕДИЦИНСКО УДОСТОВЕРЕНИЕ! Системата Ви предупреждава за това! Медицинското удостоверение ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА Е ВЪВ ФОРМАТ PDF и МАКСИМАЛЕН ОБЕМ 2 МВ. ИДЕЯ:

за име на файла използвайте Входящия си номер! Прикаченото медицинско удостоверение Важи за всички избрани професионални паралелки и за всички РУО, в които ще подавате заявление. Т.е. веднъж прикачено, медицинското „върви“ с ученика!

 1. След въвеждане на всичките Ви желания, с бутон „Подаване“ се извършва ПОДАВАНЕТО НА ЗАЯВЛЕНИЕТО С ПОДРЕДЕНИТЕ ЖЕЛАНИЯ. За целта ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се попълват трите имена на родителя и актуален телефон за връзка при необходимост! Внимание- след подаване на заявлението НЕ МОЖЕТЕ ПОВЕЧЕ ДА КОРИГИРАТЕ ЖЕЛАНИЯТА СИ!!!!
 2. След попълване на горната декларация, Ви се съобщава за успешното подаване на заявление с генериран от системата уникален номер. Входящият номер на заявлението няма нищо общо с Входящия Ви номер от служебната бележка. Той е необходим на системата, за да се гарантира уникалност на всяко подадено заявление.
 3. При избор на „Желания“ от менюто вляво, ще видите в синята лента за кое РУО сте подали заявление, неговия входящ номер и дата и час на подаване, както и избраните от Вас желания. Ако желаете да подадете заявление за друга област (т.е. РУО), отново избирате бутон „Въвеждане на желания“.
 4. Отново се визуализира списък на РУО, като РУО- Пазарджик ВЕЧЕ ГО НЯМА, ТЪЙ КАТО Е ПОДАДЕНО ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА НЕГО.
 5. След избор от Вас на РУО, в което желаете да подадете заявление, отново се стартира процедурата по избор на училище, НО В ИЗБРАНОТО ОТ ВАС РУО (в примера- МОНТАНА).
 6. При избор на желание в професионална гимназия НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРИКАЧВА ОТНОВО СКАНИРАНО МЕДИЦИНСКО СВИДЕТЕЛСТВО, АКО ВЕДНЪЖ ВЕЧЕ Е ПРИКАЧВАНО – съгласно написаното в т.9 по-горе.
 7. Попълва се ОТНОВО декларация от родителя с трите имена и телефонен номер!
 8. След което получавате потвърждение за приемането на заявлението- в случая в РУО- МОНТАНА.
 9. Тъй като имаме подадени заявления в две области (две РУО-та), при избор от менюто на „Желания“, се виждат вече входирани две заявления- за РУО- Пазарджик и за РУО- Монтана, и желанията, които сме въвели за всяко РУО.

НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ В КОЛКО РУО ЩЕ ПОДАДЕТЕ ЗАЯВЛЕНИЕ. Внимание- след подаване на заявлението НЕ МОЖЕТЕ ПОВЕЧЕ ДА КОРИГИРАТЕ ЖЕЛАНИЯТА СИ!!!! ПРОМЯНА НА ЖЕЛАНИЯ НА ПОДАДЕНИ ЗАЯВЛЕНИЯ СЕ ИЗВЪРШВА САМО В СЪОТВЕТНОТО РУО, ЗА КОЕТО СТЕ ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЕТО СИ!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn