Кардиологът д-р Светослав Йовчев: Артериалната хипертония много често се неглижира от пациентите

-Какъв е контролът на кръвното налягане у нас – добър, задоволителен или по-скоро лош? Какво показват наблюденията Ви над пациентите?

-Бих казал, че за съжаление, голяма част от пациентите, които търсят кардиологична консултация, е поради незадоволителен контрол на съществуваща или новооткрита артериална хипертония (АХ). Това е едно често заболяване сред хората, което обаче също така често се неглижира.

-Какви може да са последствията от недобре контролираната хипертония?

-Артериалната хипертония е значим сърдечно-съдов рисков фактор. В комбинация със захарен диабет, дислипидемия, затлъстяване и т. н. водят до исхемична болест на сърцето (ИБС), исхемична мозъчна и периферна съдова болест. Затова и лечението на артериалната хипертония е изключително важна и бих казал – прецизна задача.

 Цигарите, лошата храна, стресът – оказват ли негативен ефект върху високото кръвно?

-Всичко изброено – тютюнопушенето, вредната храна и хранителни навици, стресът – са изключително вредни фактори от средата, в която живеем, и оказват сериозен негативен ефект на артериалното налягане. Ето защо и фокусирането върху борбата с тях, върху превенцията им е важна задача не само на всеки лекар, но и обществото като цяло.

 Какви са Вашите съвети към пациентите с високо кръвно – от какво да се откажат, какви полезни навици да въведат в ежедневието си?

-Промяна в начина на живот и антихипертензивна терапия са основните въздействащи сили или фактори върху доброто повлияване на артериалната хипертония. Придържаето към назначената от специалист медикаментозна терапия и регулярното измерване, следенето на стойностите на кръвното налягане са изключително важни задачи за пациентите. Също така спиране на вредните навици като тютюнопушене, прием на алкохол, вредни храни, прекомерна консумация на сол, газирани напитки ще допълнят позитивния ефект на медикаментозната терапия. И не на последно място – спортът и редукцията на излишните килограми  са естествени катализатори за постигане на желания хипертоничен контрол и подобряване качеството на живот.

Кои са симптомите – издайници на високото кръвно? Кога пациентът трябва да се обърне към специалист?

-Чести симптоми за високо артериално налягане са тилното главоболие, шумът в ушите, световъртежът, общото неразположение, спад на работната ефективност, гръдният дискомфорт и лесната умора. Самостоятелно или комбинацията от тези симптоми налага измерване на артериалното налягане. Стойности над 140/90 ммЖ са важен знак за нуждата от консултация с кардиолог.

 -В разгара на лятото сме – как влияят високите температури и жегите на кръвното? Какво съветвате хипертониците през летните месеци? 

Високите температури могат да доведат до хипотония или ниско артериално налягане, което налага редовно проследяване на кръвното и при нужда редукция на медикаментозната терапия. Горещините могат да предизвикат и хипертонични кризи, налагащи спешно лечение. Съветът ми към всеки хипертоник е да избягва часовете с високи температури, да приема повече течности, лесно усвоими/леки храни. Не забравяйте редовния прием на антихипертензивните медикаменти и проследяване на артериалното налягане, защото …..животът е безценен.

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn