КАТ проверява за колани и детски столчета

От днес до 13 септември КАТ ще проведе нова полицейска операция за контрол на пътното движение. Проверките ще се съсредоточат върху използването на обезопасителните колани от водачи и пътници в моторни превозни средства, на детските обезопасителни системи при превозването на деца в автомобилите, както и на обезопасителните каски от мотористи и техните спътници. Акцията е по инициатива на TISPOL и се провежда на територията на всички държави-членки на европейската организация.
Основната цел на операцията е превенцията. От реализирана през март аналогична проверка е станало ясно, че намалява броят на участниците в пътното движение, които не спазват въведените стандарти за използването на обезопасителни системи по време на пътуване. Дори страната ни се доближава до водещите европейски държави в това отношение.
Същевременно се отчита, че не са постигнати необходимите резултати в ползването на обезопасителни колани на пътници на задните седалки и детските столчета.
Една от вероятните причини е, че съвременните автомобили имат сигнализиращи аларми, които не престават да писукат, докато хората на предните седалки не си сложат коланите. Подобно нещо обаче липсва за столчета и колани на задните седалки.
Едновременно с акцията за коланите стартира и седмица за превенция на детската пътна безопасност. Мотото й е „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.
Инициативата се случва за втора поредна година. Тя се провежда от 7 до 13 септември, а 12 септември е определен за Ден на превенцията.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn