Кметовете от областта подкрепиха предложението за разкриване на медицински колеж в Пазарджик

Кметовете на общини подкрепиха предложението на областния управител за разкриване на медицински колеж в Пазарджик. Те са изразили единодушно подкрепата си, акцентирайки върху факта, че в общините има недостиг на медицински кадри за здравни заведения и действащи социални услуги, както и положителните ефекти от разкриването на ново висше учебно заведение в областния център, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Решението е взето на провелото се днес в Ракитово изнесено заседание на Областния съвет за развитие, председателствано от областния управител Трендафил Величков. Участие взимат кметове на общини, председатели на общински съвети, представители на организации на работодатели и на синдикатите от област Пазарджик.
Състоянието и тенденциите в демографското развитие на област Пазарджик представя доц. Емилия Войнова – директор Дирекция в Министерство на труда и социалната политика. Процесът на намаляване и застаряване на населението е необратим за цялата страна.

3,7% от населението на България живее в област Пазарджик, от 2010 до 2014г., населението на областта е намаляло с 21 361 души. Естественият прираст на населението в област Пазарджик е трайно отрицателен от – 2,5 промила през 2009г. до -5,3 промила през 2014г., при -5,7 промила средно за страната.

Доц. Войнова изтъква и някои положителните тенденции за областта за 2014г. спрямо 2013г., по отношение на брой наети лица, произведена продукция, средна годишна заплата и коефицент на икономическа активност.
Дейността на Областен информационен център Пазарджик и възможностите за кандидатстване по отворени процедури на Оперативни програми представя на членовете на съвета Радослав Пешалов – ръководител на ОИЦ Пазарджик.
С решение на Областния съвет за развитие, областният управител ще подкрепи предложението на община Ракитово пред АПИ през 2016г. приоритетно да бъде извършен ремонт на републиканския път /4 км./ гара Костандово – град Ракитово.
Трендафил Величков е призовал отново кметовете на общини да представят своите мотивирани въпроси, свързани с реформата във ВиК сектора и обединяването на общините в една Асоциация, преди срещата в МРРБ в края на м. март
Следващото заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе през юни, домакин ще бъде кметът на община Панагюрище – Никола Белишки.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn