Кметът Белишки върна за ново обсъждане решенията за вписване имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови на Мемориалната стена в музея

На 6 ноември кметът на община Панагюрище Никола Белишки е върнал за ново обсъждане решенията на Общински съвет от 25 октомври, с които местният парламент отхвърли предложенията за вписване имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови на Мемориалната стена в Исторически музей-Панагюрище.

Решения № 599 и 600 от 25.10.2018 г. са върнати от градоначалника като незаконосъобразни, а в приложените мотиви той се позовава на разпоредбите на чл.17,т.1 от Правилника за работа на Общинския съвет, както и чл.36, т.1 от ЗМСМА. В посочените разпоредби е регламентирано, че общинският съветник е длъжен да участва и присъства на заседанията на Общинския съвет и да участва в решаването на разглежданите въпроси. По време на гласуването на двете предложения на 25 октомври, в заседателната зала е имало съветници, които са присъствали, но не са гласували, като по този начин не са взели участие във вземането на решенията, което е в нарушение на визираните императивни разпоредби, посочва в мотивите си кметът Белишки.

Припомняме, че на въпросното заседание на Общински съвет в залата присъстваха 20 съветници. Първото предложение бе отхвърлено с 16 гласа „за”, 1 „против” и 1 „въздържал се”, двама общински съветници не гласуваха.

Второто предложение също не получи необходимата подкрепа с 16 гласа „за”, 1 „против”, трима общински съветници не гласуваха.

По закон в двуседмичен срок, считано от датата на постъпването на писмото от кмета, Общинският съвет трябва да преразгледа двете решения.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn