Кметът на община Панагюрище Никола Белишки: Ще призовем и хората от общината по подходящ за тях начин да изразят своята почит и преклонение пред героите от Април 1876 година

Националните чествания в Панагюрище, посветени на 144 годишнина от избухването на Априлското въстание, насрочени за Първи май са отменени, каза за „Оборище” кметът на общината Никола Белишки. „Нито една от тези масови прояви няма да бъде проведена, те са отложени”, каза градоначалникът.

Знаменната украса на града е поставена. На 1-ви май представители на община Панагюрище ще поднесат цветя и венци пред паметниците в гр. Панагюрище, съответно от кметствата в населените места на общината. На 2-ри май цветя ще бъдат положени пред белокаменния паметник, увековечил първото българско Велико народно събрание, на историческата местност Оборище.

„Ще призовем и хората от общината по подходящ за тях начин да изразят своята почит и преклонение пред героите от април 1876 година, тъй като в Панагюрище няма род, който да не е пряко свързан със събитията от април 1876 година. Нека да разкажем на децата си за техните корени „, каза кметът Белишки.

„….През лето 1876-то тук, в Панагюрище, тази Свобода не била просто красива дума от отвъддунавските вестници, от техните страници. Не била повод за спорове в местните ханове и кафенета. Тук тази свещена дума оживява върху знамето на Райна Княгиня. Тук в Панагюрище за тази Свобода не се шепнело, за тази Свобода, тук в Панагюрище се пеело.

В свещеното Евангелие е писано: „В началото бе словото…“. В началото на нашето, българското Възкресение, бяха две думи – „свобода“ и „смърт“.

Тези две думи възкресиха онзи български жилав инстинкт за свобода, който гаснеше под петвековното турско робство, под ярема на една от най-зловещите империи в човешката история. Този жилав инстинкт накара ръката на панагюреца да отсече черешата, за да направи топ. Накара ръката на поп Грую да благослови въстанието. Накара ръката на Райна да вземе иглата. И хиляди мъжки ръце погалиха за последно главите на децата си, преди да посегнат към камата и револвера – този кръст на българското Разпятие и на българското Възкресение.

…Тук, в Панагюрище, за свободата не се шепне. Тук за свободата отново се пее. Тук тази свещена дума „свобода“ има своето значение, своя смисъл и живот.“

 / из тържественото слово на кмета на община Панагюрище Никола Белишки по повод 141 години от Априлското въстание/

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn