Кметът на община Панагюрище Никола Белишки: Да потърсим и да намерим в сърцата си, в душите си, всеки своето си хранилище на морал, на достойнство и на национална идентичност

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

Преди 144 години, в пролетните дни на април 1876 година, безчет български герои и мъченици прекрачиха прага на вечността и се превърнаха в безсмъртен пример за Родолюбие. Показаха ни, че има по-важни неща  от страха, от инстинкта за самосъхранение, от импулса да предадеш другия, за да спасиш себе си! Те се наричат Свобода и Достойнство.

Да се поклоним за урока, който ни дадоха! Да ги поменем с Добро, и с Вяра, и с Надежда! Да потърсим и да намерим в сърцата си, в душите си, всеки своето си хранилище на морал, на достойнство и на национална идентичност. Да си припомним техния идеал – единна и просперираща България! Защото и днес, в нашето време, с нашите проблеми, пак същият е начинът да докажем себе си като личности и като общество – като даваме от своето за Общото! Пак същият е верният път към добруването на нашата Родина – Единението! И мярката, и посоката пак са същите – ние имаме дълг към Отечеството, а не то към нас!

Това е заветът, който те ни оставиха!

И който ние трябва да оставим!

За да пребъде България!

 

Никола Белишки

Кмет на община Панагюрище

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn