Кметът на община Панагюрище Никола Белишки: Денят на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука

УВАЖАЕМИ ПРОСВЕТИТЕЛИ И ДУХОВНИЦИ,

ТВОРЦИ И ДЕЙЦИ НА КУЛТУРАТА, УЧИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

Най-сърдечно Ви поздравявам с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май!

24 май е денят, в който всички българи, под величествените звуци на „Върви, народе възродени!”, славим българското слово и отдаваме почит, преклонение и уважение, пред духовния си елит – представителите на българската култура, наука, образование и изкуство, които неуморно и с любов продължават и днес да засяват семена на мъдрост и дух в браздите на времето.
Денят на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност.
Достойнство – защото сме потомци на славно минало!
Традиция – защото още от времето на Черноризец Храбър, с респект почитаме Светите братя и великото им дело!
Гордост – „Че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни, книги да четат”!
Духовност – празнуваме своето извисяване на народ, вградил своята духовност в темелите на Европа. На древна държава, пазител на безценен дар – силата на словото и писмената. Денят на Светите братя не търси мястото ни в историята, а символизира нашия принос на сътворци на днешната цивилизация.
А на една нация с достойнство, традиции, гордост и духовност принадлежи бъдещето и всички ние се чувстваме участници в триумфалното шествие към „Светли бъднини”.
Нека да е честит празника на Словото, на Духа, на Културата, които са в основата на съхранението на българската ни идентичност. Да бъде свято името и делото на солунските просветители Св. Св. Кирил и Методий и на техните последователи!

НА МНОГАЯ ЛЕТА!

НИКОЛА БЕЛИШКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn