Кметът на община Панагюрище Никола Белишки: Да помним и тачим творците на святото дело – Независимостта!

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,


На днешния ден, 22 септември, преди 112 години, българският народ изживява един от най-честитите си мигове – денят на нашата Национална Независимост. Национално значим и чисто български държавен акт, израз на здравината на българския национален дух и стремежа на един народ към независимост.

На 22 септември 1908 г., в тържествена обстановка в старата столица Велико Търново, България отхвърля васалната си зависимост от Турция и провъзгласява пълен държавен суверенитет. Фердинанд, в присъствието на министрите, прочита Манифест за провъзгласяване на независимостта. В него се отбелязва „Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея… държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи.” Народът ликува.

Днес ние отдаваме своята признателност към всички, които защитаваха българския национален идеал. Отдаваме почит към мъдростта и достойнството на нашите деди. Достойнство и мъдрост, които са от изключително значение и в нашето съвремие, за да пребъде България отстоявайки нашата идентичност в голямото многонационално семейство на обединена Европа.

Да помним и тачим творците на святото дело – Независимостта!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Да живее Панагюрище! Бог да пази България!


НИКОЛА БЕЛИШКИ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn