Кметът на община Панагюрище Никола Белишки: Трети март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание, хилядите опълченци, руски, румънски и финландски воини, загинали в Руско-турската война са дали живота си в името на нещо свято – в името на свободна България

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ,

Има много дати в календара на българската национална история, които ни дават повод да се гордеем, че сме българи! Трети март е една от най-съкровените – дата свята и светла, дата, превърнала се в символ на победата и свободата.

Трети март бележи края на една ключова за България война. Една – едничка дума дава точното определение на тази война – Освобождението. И ако трябва да прибавим още няколко думи то те трябва да бъдат преклонение, признателност и слава на героите, паднали за нашата свобода.

Трети март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание,  хилядите опълченци, руски, румънски и финландски воини, загинали в Руско-турската война са дали живота си в името на нещо свято – в името на свободна България.

Затова Трети март е дата, белязана с особен смисъл – изстрадана в петвековно робство, силно желана и мъжествено отстоявана.

Днес, след 144 години, тупти ли в сърцата ни онази българска кръв, която ни зове да пазим националните идеали, завещани от предците ни? Чуваме ли, както те, че майка България сега ни зове към единство? Помним ли, че човешкото достойнство и свободата нямат цена? Можем ли да бъдем достойни за свободата си българи! Да бъдем достойни за тях, за себе си, за децата си! Да обичаме, да уважаваме! Да градим с разум и сърце бъдещето си!

Вярвам, че можем! Че помним! Че знаем!

И нека всички го вярваме!

За да пребъде България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

НИКОЛА БЕЛИШКИ
КМЕТ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn