Кметът на Община Панагюрище Никола Белишки  ще участва в Конгреса на местните и регионалните власти в Страсбург

Кметът на Община Панагюрище Никола Белишки  е член на българската делегация, излъчена от Националното сдружение на Общините в Република България да вземе участие в срещата в Страсбург, Франция. От 19-ти до 21-ви октомври там, в седалището на Съвета на Европа, ще се проведе 31-та Сесия на Конгреса на Съвета на Европа. Темата за есенното заседание в Двореца на Европа тази година е „Етика и прозрачност на местно и регионално ниво“.

В българската делегация участват и кметът на община Елена Дилян Млъзев, Силвия Стойчева, председател на Общински съвет – Самоков, Диана Кънева, експерт в НСОРБ, кметът на община Сатовча Арбен Мименов, председателят на Общински съвет – Созопол Красимира Германова и кметът на община Казанлък Галина Стоянова.
Предстоящата сесия на Конгреса е т.нар. Обновителна за състава на Конгреса и дава начало на работата за предстоящия мандат 2016 – 2020 г.

Участниците са разпределени в Камарите на конгреса – Камарата на местните власти и Камарата на регионите. Кметът Белишки е представител в Камарата на регионите.
Целият състав на Националната делегация за мандат 2016 – 2020 г., по предложение на Управителния съвет на НСОРБ, е утвърден от Министерски съвет по актуализирана процедура от юни, т.г. Той се определя въз основа на изискванията на Хартата и задължителната резолюция на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Всички делегации трябва да отразяват политическия, географския и регионалния / местния баланс в своята държава, както и равенството между половете.
Конгресът на местните и регионалните власти на Съвета на Европа
(КМРВЕ) е консултативен орган на СЕ, който съществува от 1994 г. и цели насърчаване на местната и регионалната демокрация в страните членки и следи за прилагането на принципите на Европейската харта за местно самоуправление. Национална българска делегация участва в работата на Конгреса от 1995 г.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn