Кметът Никола Белишки даде обширно обяснение за безводието в Попинци

По никакъв начин не сме се опитвали да противопоставяме жителите на общинския център Панагюрище и по селата, увери кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Това се случи днес от трибуната на заседателната зала по време на сесията на местния парламент. Градоначалникът детайлно разясни как стои въпросът с бедственото положение в общината и в частност в село Попинци, давайки отговор на питания, отправени от общинската съветничка Пенка Пиперкова. Относно бедственото положение, въпросите на Пиперкова бяха фокусирани върху това има ли техническа възможност да се направи график, така че да може да се водоснабдява изцяло населението с течаща вода и кога прогнозно се очаква да бъде нормализирано водоподаването в Попинци.

Кметът Белишки обясни, че има техническата невъзможност да се подава вода към малките населени места в община Панагюрище. Основната причина е много силно амортизираните довеждащи трасета и вътрешноводопроводни мрежи. Комплексни са причините, които затрудняват водоподаването в Попинци, стана ясно от разясненията на кмета на общината.

Освен състоянието на трасето и вътрешноводопроводната мрежа, в Попинци има и други проблеми. При самото пускане на водата, се появява теч, който е следствие не на лоша връзка при изпълнение на новото трасе, а пропусната отрязана стара, обясни кметът Белишки.

Градоначалникът отбеляза като най-голям пропуск за Попинци и това, че са усвоени десетки хиляди лева за изработка на проект за воден цикъл, какъвто се реализира в Панагюрище, но от този проект няма и следа.

Друг проблем се оказал и този, че дори и да се подава вода, бавно се пълнили резервоарите. Кметът на общината разпоредил екипите на водоснабдителното дружество да започнат срязване на водопровода през 50 метра, така че на всяка цена да се открие причината за това. Тогава откриват възвратен клапан, подпрян с пластмасова тубичка, която при подаване на водата, била като спирачка за преминаването на водата. Тубата била произведена през  1975г., предполага се, че на малко по-късен етап е сложена, но през всичките тези години е стояла и пречила. Сега вече водата идва бързо към Попинци, уточни градоначалникът.

Кметът Белишки обясни и защо не може да се въведе режим. Ако се въведе режим, то той трябва на 100 процента да се спазва, а при това положение на водопровода, не може да се дадат такива гаранции. Относно публично оповестената информация, че водата във водоноските, които в Попинци са три броя, е мътна и ръждива, градоначалникът Белишки увери, че досега не е получен нито един сигнал за мръсна вода. При поставянето им, водоноските са били обеззаразени, спазвайки се препоръките на РЗИ-Пазарджик, а първоначално са били напълнени с вода от Панагюрски колонии.

Ако всички аварийно-ремонтни дейности вървят нормално, прогнозата е към 6-7 октомври да приключат ремонтните дейности, а след това да започне водоподаването от новото трасе. Кметът коментира като слухове това, че няма да има вода до края на октомври.

В края на заседанието съветничката Пиперкова благодари за подробните обяснения на кмета Белишки.

Подробни видео репортажи от заседанието днес, очаквайте през следващата седмица в предаванията на телевизионно студио „Оборище прим“,  четете в сайта ни и на страниците на вестник „Оборище“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn