Кметът Никола Белишки: „Ние не изместваме празника. Двата празника е възможно да се съвместят“

„Ние не изместваме празника. Това, което трябва да е ясно на всички, е че празникът винаги е бил празнуван, поне в близките 40 години назад, винаги на 1 май вечерта.“ – това заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки пред БНР по повод писмото на митрополит Николай, в което изразява несъгласието си с изместването на честванията по случай 140-годишнината от Априлското въстание от 2 на 1 май.

Градоначалникът  припомни и че честването на 1 май е заложено в Наредбата на Общински съвет Панагюрище за почетните звания и там е казано, че на 1 май се провежда тържествена заря – проверка, а на 2 май – празненства на местността Оборище.

Що се отнася до възстановка, която се прави традиционно на 1 май, кметът Белишки обясни, че тя протича в рамките на 40 до 50 минути и винаги времето и часовете на провеждане са били съгласувани с Църквата.
Такова нещо като затваряне на църквата няма, никога не се е случвало, прави се в следобедните часове – след 16 ч.

Белишки припомни, че през 2005 г. е имало същото съвпадение – Великден е съвпаднал с 1 май и тогава Църквата не е реагирала.  Кметът Белишки подчерта, че има и друг съществен момент в писмото, с който той не е съгласен. Негово Високо Преосвещенство заявява в писмото, че разликата между двата празника е в мотивите. Предците ни – участници в Априлското въстание са действали по политически подбуди. Дори по информация на сайта „Двери на православието“, който е под благословията на Светия Синод и там се изказват историци, богослови, се казва, че над 200 свещеника са участвали и то пряко пряко в Априлското въстание и някои от тях са дали живота си за това.
Двата празника е възможно да се съвместят, заяви още Белишки. Това, което е станало през 1876 г. по никакъв начин не е работило против вярата и не е засенчва значението и на Възкресение Христово, и на светата Църква, заяви още кметът на община Панагюрище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn