Книгата на д-р Ясен Христов „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“ беше представена в музея

Книгата на д-р Ясен Христов „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“ беше представена на 12-ти ноември в Историческия музей. Залата се изпълни с хора, дошли да изразят уважението си към автора, да се върнат години назад и да споделят спомени.

Партийната принадлежност нямаше значение, така както не е имала значение и тогава, когато управлението на града в лицето на Ясен Христов – СДС, Костадин Табанджов – БСП и Надежда Пиронкова – БЗНС са оставяли настрана партийните повели и са правели всичко възможно, за да не оставят панагюрци без препитание и без хляб.

Доц. д-р Атанас Шопов – директор на Исторически музей – Панагюрище представи книгата на Ясен Христов и запозна присъстващите с бурното време в края на 80 – те и началото на 90-те години на XX век.”Нашата община имаше нужда от една такава книга!”, подчерта доц. Шопов и пожела:”На добър час на това родолюбиво четиво, което е за широката публика, както за интересуващите се от тези проблеми, така и за самите специалисти, които тепърва трябва да дават някакви отговори, да интерпретират и да анализират фактите и събитията, отразени в книгата, а най-вече документите, които са поднесени в тази творба”.

„Не съм писател, нито историк. Благодарение на съдбата си попаднах във водовъртежа на значими събития в първите години на прехода. Бурни и динамични. Години на големи надежди на няколко поколения. Но и години на младите, невярващи в реализацията си в страната… Трябва да се учим от историята, за да вземаме добри решения за настоящето и бъдещето… Истината е, че през тези 10 години станаха значими промени в живота на българското общество. И нашето Панагюрище не прави изключение…“
Тези думи, взети от встъплението на книгата на Ясен Христов „Панагюрище – начало на промени 1989 – 1991“, много точно определят идеята на автора да ни върне към началото на демократичните промени в България и по-конкретно в Панагюрище.

 

Ясен Христов се обърна към присъстващите с благодарност за проявеното уважение и емоционално разказа някои епизоди от началните години на прехода.

Време на промени, време на емоции, време на разумни действия, време, когато една държава се клатеше от всякъде, люшкаше се като кораб в бурно море. Постарал съм се документално да опиша тези събития”, каза д-р Христов и допълни:„ Дали книгата ще има продължение в момента не бих могъл да кажа, но лично аз бих желал да се покаже, че една община се справя, макар и в трудно време. В тези първи години, аз като кмет се постарах да бъда човек, който да покаже, че не само една партия може да управлява, могат да управляват и други партии. Преходът е многопартийност. Преходът е преминаване от планова икономика към пазарна икономика. Станаха ли още в първите години тези неща в нашата община? До 1999 година абсолютно всичко приключи. Многопартийността се появи още 1991 година, а приватизацията на големите предприятия приключи  до 2000 година. Ако съм здрав и имам възможността, евентуално бих написал и за тези сложни икономически, социални, образователни процеси, които станаха, проблемите в здравеопазването, за да се знае как е преминал този период в нашата община”.

В последвалата дискусия мнение изразиха: Павлина Вайсилова – журналист и педагог, Костадин Табанджов – пряк участник в описаните промени, Атанас Атанасов – директор на музея по това време, инж. Марко Мечев – кмет на Панагюрище 1995 – 2005 и народен представител 2005 – 2009.


Вечерта продължи в непринудена обстановка, в която спомените, разговорите и обсъждането продължиха още дълго време.

Д-р Ясен Христов е роден на 17.11.1951 г. в гр. Благоевград. През 1978 г. завършва ПУ”Паисий Хилендарски”, специалност биология. От 1979 година живее и твори в Панагюрище. Научните му интереси са в областта на биоразнообразието и екологията. През 1990 година е заместник- председател на Временен изпълнителен комитет в община Панагюрище. От 1991 до 1995 година е кмет на Община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn