Книгата на Стоян Радулов „Поздравъ отъ Панагюрище“, ще бъде представена днес в музея

Книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“ Том 1 – първа книга от документалната поредица „Нашето Панагюрище, моите панагюрци“ , с автор и съставител Стоян Радулов, ще бъде представена днес, 2 ноември, от 17:30 ч, в Исторически музей-Панагюрище.Ще има прожекции на късометражки по откъси от книгата, представяне на ретро картички от някогашно Панагюрище, разговори, автографи… Ще бъде интересно!”, обещава авторът.

Книгата „Поздравъ отъ Панагюрище“ е посветена на визуалната история на историческия град Панагюрище, съхранена в архивните фотографии, старите снимки и документи и разказана чрез тях – обхватът е ХХ век… Авторът и съставител Стоян Радулов – дългогодишен журналист, сценарист и документалист в Панагюрище и в София казва за творбата си, че „Когато настоящето изпитва недостиг на емоции и зрялост, на помощ идват спомените“. В тази книга образ от Панагюрище, хубава снимка или изпипана картичка са провокирали автора да се поинтересува за местата, хората и събитията, запечатани завинаги от фотографията в родното градче. Това е истинско търсене и отключване на точното визуално светлоописание на града, на неговата образна история. Едно вълнуващо пътуване през времето – красноречив албум на епохата, на цяло столетие от историята на Панагюрище.
Към книгата и отделно от нея са отпечатани и 24 различни вида пощенски картички с изгледи и сюжети от ретро Панагюрище.
Книгата е издадена след конкурс за финансиране от Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно“ за 2018 година и е отпечатана в ИК „Фабер“ – Велико Търново.


Стоян Радулов (р. 1972 в Панагюрище) е журналист, редактор, сценарист и режисьор.
Автор на над петдесет документални телевизионни филма (2007-2018), посветени на България, сред които „Моят Каменград”, „Възрожденските сгради на Панагюрище”, „Никополис ад Иструм”, „Пътуване към Оживялото Възраждане”, „Време за търсене. Потопът в Черно море” и др. Създател е на няколко информационни поредици, главен редактор на „Телевизия Туризъм” (TVT) от 2007 г. до момента. Негов филм за траките е удостоен с голямата награда за телевизия на Годишните награди на Министерство на туризма за 2016 г. Автор на четири документални филма за Панагюрище и панагюрския край.
Съосновател на Литературен клуб „Виделина“ в Панагюрище (2000). Главен редактор на в. „Време“ – Панагюрище (2004-2006), отговорен редактор на в. „Чат-пат“ (2000-2006) и създател на електронния му вариант през 2012 г. Пише от студент. Автор на поетичните книги „Пътуване към Акаша“ (2000) и „Абсолютно: Любов“ (2005).
Редактира чужди книги и сборници, сред които „Любовен архив“ от Катя Зографова, „Във вълшебната виделина на театъра“ от Нина и Иван Радулови, „# 53 пъти Любов и други важни неща“ от Михаил Караиванов и др. Също и фотограф, автор на две фотоизложби и на фотоалбума „Панагюрище. Земята на Април `1876“ (2006).

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn