Книгата „Римско монетно съкровище от село Попинци, община Панагюрище (I – III в.)“ беше представена в музея

На 23-ти януари, в Исторически музей – Панагюрище, беше представена книгата „Римско монетно съкровище от село Попинци, община Панагюрище (I-III в.)”, съобщиха от културната институция.

Тя беше презентирана от авторите Васил Кацаров, археолог в музея, д-р Върбин Върбанов, археолог в РИМ-Русе и гл. асистент д-р Бойка Златева, СУ „Св. Климент Охридски”.  Приветствени думи към присъстващите отправи директорът на музейната институция доц. д-р Атанас Шопов. Сред гостите бяха наследници на Минко Галчев, който случайно попада на тази колективна сребърна находка през 1957 г.

Книгата се финансира от Община Панагюрище по Проект за стимулиране на местни творци „Панагюрище – духовност и творчество в едно“. Настоящият нумизматичен каталог представя една практика при проучването, изследването и публикуването на културни ценности от фонда на Исторически музей-Панагюрище. Чрез него изследователите и публиката имат възможността да се запознаят с римската монетна находка и нейното специфично значение. Колекцията съдържа сребърни монети от 18 императори и 12 императрици от периода средата на I в. до средата на III в. Находката е част от една огромна цивилизация, свързваща хора и места, процеси и събития от социално – икономическата, политическата и духовна обстановка в историята на стария свят.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn