Книгата „Стефан Стамболов” на доц. д-р Милен Куманов беше представена в Исторически музей-Панагюрище

На 17-ти април, в информационната зала на Исторически музей-Панагюрище беше представена книгата на доц. д-р Милен Куманов „Стефан Стамболов”. Събитието откри директорът на културната институция доц. д-р Атанас Шопов.

Той приветства присъстващите с добре дошли и каза: „В навечерието сме на 20 април, когато се навършват 142 г. от Априлското въстание. Българският народ решително поема по пътя към своята голгота, за да възкръсне из кладите и пепелищата за достоен самостоятелен живот. Съществено място за това революционно просвещение и посвещение на българите има и личността на Стефан Стамболов. Един истински строител на „Съвременна България.” Всяка епоха ражда своите личности – двигатели на процеса. Така в България се изгражда и налага личността, лидерът Стамболов. Книгата на доц. д-р Милен Куманов е поредна биография на Стамболов, но с друга цел – проследяване на идейната му еволюция от революционни към либерални позиции. В нея се наблюдава една систематичност при анализа и поднасянето на фактите. Налице е една любопитна страна, постоянно отправени дискусионни въпроси към почитаемия читател.”


Главен уредник Ирина Ботева запозна присъстващите с научно съобщение „Личния архив на Стефан Стамболов – извор за родната ни история”, подготвено и изпратено от Десислава Костадинова, докторант в Института за исторически изследвания.
Авторът доц. д-р Милен Куманов благодари на доц. д-р Атанас Шопов и екипа на Исторически музей-Панагюрище за възможността книгата му да бъде представена първо пред панагюрска публика и сподели: „Предлаганото изследване е предназначено за най-широка читателска аудитория, но може да се ползва и от всички други, които се занимават с проучване на възрожденската епоха и първите две десетилетия от следосвобожденския период на нашата история.”

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn