Книгата с хумористични разкази „Призрачните къщи“ от Мина Кръстева ще бъде представена в библиотеката. Илюстрациите към книгата са на Стайо Гарноев

Книгата с хумористични разкази„Призрачните къщи“ от Мина Кръстева ще бъде представена пред панагюрска публика на 11 май, от 17:30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Мина Кръстева е многолик автор – пише поезия, сатира, има издаден биографичен роман, автор е и на пиеса – приказка, а сега е написала и хумористични разкази.  В „Призрачните къщи“ тя е включила 23 разказа и няколко миниатюри. Сборникът разказва за живота в едно българско село преди и сега с много хумор и добро чувство, но на места има и тъга и носталгия. Целта ми беше да направя „снимка за спомен“ за онези времена, споделя авторката: „Всъщност причината да напиша тези разкази е тъжна, въпреки че те са хумористични. Посетих моето родно село, което се намира в Ямболско и видях, че много от къщите са изоставени. Това ми напомни за отминалите времена, когато там беше пълно с живот. Изплуваха спомени за хората, които преди са живели там. С тази книга искам да възкреся, да съживя онова село, което е съществувало, истинското, живото!“, казва Мина Кръстева.

Героите в книгата са колоритни и носят духа на своето време. Сред тях има стопанин, който храни магарето си с вафли, описан е селският даскал, който е много уважаван, съседките, които често вдигат скандали и др.  

Призрачните къщи“ действат като здравословна терапия и предлагат „разтоварване с усмивка“. Аз съм на принципа, че светът е оцелял когато се е смял, казва авторката: Опитвам се да гледам на нещата с оптимизъм, въпреки че нещата са доста трагични. Ето сега има хора, които не са живели на село и се връщат към земята и искат да живеят по природосъобразен начин, в старите селски къщи. Има надежда!“  

Ментор на писателката при създаването на разказите е бил сатирикът Сергей Трайков, а илюстрациите към книгата са на Стайо Гарноев.

Произведения на авторката са преведени на руски, турски, хърватски, арабски и сръбски езици и са публикувани в редица сборници като: „Антология на бургаска проза“, „са Таа“, „Поезия с дъх на черно море“, „Ако търсиш любов“. Алманасите „Бургас“, „Огоста“, „Тракийска лира“ и други.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn