Кои са най-активните читатели на панагюрската библиотека и кои автори са най-предпочитаните?

Общинска библиотека „Стоян Дринов” отличи най-активните си читатели през миналата 2015 година. Директорът Стефан Рапонджиев подари три книги на 69-годишната Стоянка Андонян, която заедно със своето семейство е посещавала най-често библиотеката. 32-годишния Ненко Фръгов, който на месец чете средно по 35 книги, получи безплатен абонамент за библиотеката през 2016 година, такава е наградата и на 13-годишната Нора Маслева, ученичка от 6-ти клас в СОУ „Нешо Бончев”, която е прочела 33 книги през миналата година. Рапонджиев благодари на най-верните си читатели и им пожела да продължават да бъдат все така четящи.

На фона на резултатите от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си, близо 32% от пълнолетните български граждани пък са споделили, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат, в Общинска библиотека „Стоян Дринов” могат да се похвалят с 12 848 посещения през миналата 2015 година, 22 256 заети библиотечни документи, 1 078 новозаписани читатели, 498 от които до 14-годишна възраст.
Според наблюденията на панагюрските библиотекари най-предпочитаните автори от читателите през 2015 година са били от западна литература – Луиз Бегшоу, Никълъс Спаркс и Джейн Ан Кренц, а от българската литература – Владимир Зарев, Людмила Филипова, Димо Райков. От началото на 2016 година най-търсени са авторите Айн Ранд, Робърт Лъдлъм и Джефри Арчър. Общинска библиотека „Стоян Дринов” прави за първа година тази своеобразната класация на своите активни читатели, но директорът Стефан Рапонджиев бе категоричен, че това ще се превърне в традиция.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn