Колко панагюрци ще запеят в един глас „Кой уши байряка?”

Непрекъснато се увеличава броят на хората, които подкрепят  инициативата „Групово изпълнение на „Песен за Райна Княгиня“. Колко реално обаче ще се съберат в подножието на хълма Маньово бърдо, това ще стане ясно на 3 октомври в 18 часа, когато е насрочено събитието.

Скандалът с песента за Райна Княгиня, изпята на турски при откриването на предизборната кампания на ДПС разбуни духовете в социалните мрежи. Пръв въстана кметът на Панагюрище Никола Белишки.
В открито писмо до лидера на ДПС Лютви Местан Никола Белишки написа, че това е „поредната провокация срещу панагюрци”.
„След гаврата на Сергей Станишев, който си позволи да определи Райна Княгиня като „социалистка“, въпреки че синовете и – достойни български офицери, бяха физически унищожени от комунистическия режим и Вашата партия поруга честта и достойнството на една светиня за панагюрци и нагло се опита да използва личността й за политически цели”, възмущава се Белишки.
Той настоя за извинение от Местан и ръководството на ДПС за поруганата памет на героичната българка.

Мнозина се надигнаха срещу изпълнението, а Белишки намери хиляди нови последователи. Снощи ДПС излезе с официална позиция, разпространена от пресцентъра му:
„По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение, заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация.
Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него. Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци.
Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия. Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева “Чия е тази песен” се проследява историята на една друга песен – “Ясен месец”, която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен.
Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура”, отговарят от движението.
Пълният текст на отвореното писмо на Никола Белишки:
До Председателя На Централния съвет на ДПС Лютви Местан
ОТКРИТО ПИСМО
От Никола Иванов Белишки – кмет на община Панагюрище през мандат 2011-2015 г.
Г-н Местан, членове на Централния съвет на ДПС, при старта на предизборната кампания на Вашата партия Вие и останалите членове на ръководството на ДПС станахте част от грозно зрелище, което предизвиква категоричното възмущение у мене, жителите на община Панагюрище и милиони българи в страната и чужбина.
Видно от клипа, разпространен в интернет, на ваше политическо събрание е изпята на турски свещената за нашия край „Песен за Райна Княгиня“.
Неуместното изпълнение, както лековатото и недопустимо за български политици поведение на Вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци. След гаврата на Сергей Станишев, който си позволи да определи Райна Княгиня като „социалистка“, въпреки че синовете и – достойни български офицери, бяха физически унищожени от комунистическия режим и Вашата партия поруга честта и достойнството на една светиня за панагюрци и нагло се опита да използва личността й за политически цели.
Като кмет на община Панагюрище през изминалия мандат, като панагюрец и човек, възпитан да тачи паметта на дедите си, Ви призовавам да намерите сили и да се извините за това, че поругахте паметта на най-великата българка и на стотиците славни герои, дали живота си за Освобождението на България от турско робство и обидихте техните потомци.
Господин Местан, Вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във Вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България! Нека Господ да Ви съди!

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn