Комплексно занятие с ученици от 9-ти и 10-ти клас на СУ „Нешо Бончев“, свързано с отбраната на страната се проведе в Панагюрище

Днес, 15-ти май, в камерната зала на Театър Дом-паметник в град Панагюрище се проведе открит урок, под формата на комплексно занятие за учениците от 9-те и 10-те класове на СУ „Нешо Бончев“ по две от темите заложени в курса на обучение по Подготовка на страната за отбрана: „Действия на гражданите за оцеляване при терористични действия и война, както и при откриване на невзривени боеприпаси“ и  „Приемане на военна служба и на служба в резерва на въоръжените сили на Република България“.

 

Събитието се организира от Военно окръжие – Пазарджик и Офис за водене на военен отчет в община Панагюрище, съвместно с 68-ма бригада „Специални сили“.

Урокът се проведе в присъствието на началника на Военно окръжие II степен – Пазарджик, подполковник Емил Колегов и старши експерта в Офиса за водене на военен отчет в общината цивилен служител Цеца Плачкова, а за гост-лектор бе поканен редник д-р Мартин Петков, системен администратор на 68-ма бригада „Специални сили“ на Българската армия.

Мартин Петков е възпитаник на СУ „Нешо Бончев“. Негови класни ръководители през годините са били г-жа Ана Горинова и г-жа Снежина Машева. На 29 години е. В Българската армия е от 1 юли 2016 година а в 68-ма бригада „Специални сили“ служи от 1 април 2017 година. Докторант е на Военна академия „Георги Стойков Раковски“ – София, с тема на дисертационен труд „Съвременни измерения на превенцията и противодействието на тероризма в Република България“ във Факултет „Национална сигурност и отбрана“, Катедра „Национална и международна сигурност“.

Учениците имаха възможност да се запознаят с актуални проблеми, свързани с тероризма и действието на гражданите при подобни атаки, както и с възможностите за прием на военна служба и в доброволния резерв на въоръжените сили на Българската армия, изискванията и набора от умения и документи при всеки един случай на кандидатстване.

Откритият урок продължи и извън предвиденото време под формата на среща-разговор, като учениците зададоха и редица въпроси на подп. Колегов и на р-к д-р Петков, най-вече свързани с реалната служба, трудностите в нея и натоварването в ежедневието.

Комплексното занятие завърши с обещанието, че това няма да бъде единствен и изолиран случай на среща на ученици от средното училище с военнослужещи от въоръжените сили на Република България, а ще се търсят и в бъдеще подобни форми на сътрудничество.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn