Констатирано е огнище на болестта нодуларен дерматит във ферма край Пазарджик. В община Панагюрище е извършено ваксиниране

Областният управител Гинче Караминова събра на извънредно заседание членовете на Областната епизоотична комисия след констатираното огнище на болестта във ферма край Пазарджик, съобщават от Областната администрация. Резултатите от клиничното изследване на крава със симптоми  на зараза с нодуларен дерматит са потвърдили заболяването. В изпълнение на Европейска директива в такива случаи се унищожават всички едри преживни животни, които са били в контакт със заразеното.
Със заповед от 30 май изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев обявява първично възникнало огнище на болестта заразен нодуларен дерматитт в гр. Пазарджик и вторично – в с. Буково, община Гоце Делчев. С втора заповед е разпоредено на директорите на областните дирекции в Пазарджик и Благоевград да организират принудително убиване на всички едри преживни животни, болни от болестта и всички контактни с тях в констатираните огнища на зараза. В Пазарджик до фермата с починалото животно, в района на бившето ДЗС, има още 5 животновъдни обекта с около 100 говеда. От всички тях също са взети проби. Съмнения за заболяването има и в град Сърница, откъдето се очакват резултати. Там фермата е само от 5 животни.
Осигурени са необходимите количества ваксина за имунизиране на всички преживни животни на територията на област Пазарджик. До момента ваксиниране е извършено на говедата в общините Стрелча и Панагюрище, след установяване на болестта в с. Беловица, намиращо се на 5 км от границите на община Стрелча, в посока Пловдив. С писмо на областния управител до кметовете на общини отново е разпоредено в тридневен срок да определят терени за загробване на евтаназирани заболели животни.
На заседанието са присъствали зам. областният управител Стефан Мирев, директорите на ОДБХ, РЗИ, ОД „Земеделие” експерти от РИОСВ, РДПБЗН, ОДМВР.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn