Копие на знамето на Съединението със специално място в изложбата, посветена на 130 години от историческото събитие

На 1 септември в изложбената зала на Историческия музей беше открита веществено-документална изложба „ПАНАГЮРИЩЕ И СЪЕДИНЕНИЕТО“, посветена на 130 години от обявяването на Съединението в гр. Панагюрище. Изложбата е съвместно дело на Исторически музей и РК“Традиция“- Панагюрище. Нейни автори са главния уредник Ирина Ботева и Лучко Македонски, бивш служител на музея.

ir b Събитието откри директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов, който припомни събития и факти отпреди 130 години. Ирина Ботева подробно запозна присъстващите с експонатите в изложбата.
От името на РК“Традиция“- Панагюрище Радослав Станчовски връчи на директора на музея дарение-автентична кокарда, каквито са носили служещите в жандармерията и милицията на Източна Румелия.

cen

Подобни експонати има само в два музея в България- музея на Съединението в Пловдив и Националния исторически музей в София.

izl

 

 

98

В експозицията „ПАНАГЮРИЩЕ И СЪЕДИНЕНИЕТО“ са включени спомени на Стефан Щърбанов, участник в акцията на Съединението в Панагюрище на 2 септември 1885 година, Павел Захариев Койчев и Димо Х. Гендов, околийски началник на Панагюрище по това време. Показани са вещи и документи на Иван Т. Белопитов, участник в Сръбско-българската война и оръжие, което е било на въоръжение в Румелийската милиция, Земската войска на Княжество България и гимнастическите дружества. Специално място в изложбата е отредено на копието на знамето на Съединението, което бунтовно Панагюрище развява на 2 септември 1885 година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn