Краве ли е кравето масло?

Девет месеца след предишния тест на масло нищо не се е променило – някои производители продължават да влагат в продуктите немлечни мазнини в нарушение на законодателството и добрите производствени практики, за това алармират от Българска национална асоциация „Активни потребители“. Имаме ли институции и общество, които да се преборят с тази практика, питат от сдружението.
В България предлагането на масло е огромно и на пазара се срещат най-различни марки. За разлика от други продукти, като например хляба, където има огромно разнообразие от видове и рецепти, при маслото се прилага висока степен на стандартизация. Типичното краве масло (съгласно международната система CODEX) е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание. Стандартът се прилага не само в България, но и в цяла Европа. Поради тази причина резултатите от проведените тестове за качество би трябвало да са скучни и продуктите почти да не се отличават един от друг, правят извод от асоциацията. С тревога обаче алармираме, че резултатите и от първото и от второто  изследване установиха редица сериозни нарушения, съобщават от „Активни  потребители“.

Резултатите

В рамките на изследването са тествани различни търговски марки.
Резултатите от двете лаборатории са идентични – отново, както и през септември 2014 г., е установено наличието на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба то достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%. Маслата в които се откриват примеси са произведени от три компании. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не беше декларирано на етикета.Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др, обясняват от „Активни потребители“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn