Кръгла маса на тема „Подобряване на местния капацитет за справяне в случаи на природни бедствия в райони на хвостохранилища“ се проведе в Панагюрище

Какво се случва, ако природно бедствия засегне район, където има хвостохранилище? Могат ли доброволните формирования да взимат участие по време на или след природно бедствия в районите, където има хвостохранилища? Кои са отговорните органи и как си взаимодействат? Има ли планове за действие и работят ли те? Как се осъществява координацията и комуникацията между различните заинтересовани страни в районите с хвостохранилаща? Провеждат ли съвместни практически обучения? Всички тези въпроси бяха дискутирани, на организираната от Националната асоциация на доброволците в Република България /НАДРБ / , Кръгла маса на тема „Подобряване на местния капацитет за справяне в случаи на природни бедствия в райони на хвостохранилища“ , провела се на 04.07.2024г. в град Панагюрище.

Участие във форума взеха представители на всички заинтересовани страни, свързани с темата за сигурността на районите, където има хвостохранилища: кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов, кметът на Община Белово – инж. Стойко Стефанов, Директор на РДПБЗН – Пазарджик – комисар Ангел Ангелов, Директор на РДПБЗН – София – Ст. комисар Георги Иванов, представител на ГДПБЗН, Началник на РСБЗН – Пирдоп, служители на РДПБЗН – Пазарджик, представители на РИОСВ – Пазарджик, Асарел-Медет АД, Елаците-Мед АД, служители по сигурността от общините Белово, Панагюрище, Челопеч, Столична община и Кюстендил, представители на неправителствения сектор и др.

В рамките на събитието беше представена дейността на Националната асоциация на доброволците в Република България, като беше маркирана основната й роля при справяне с извънредни ситуации и мястото на доброволните формирования в случаите на евентуални кризи в райони с хвостохранилища.

Кръглата маса бе организирана в рамките на изпълнение на проект Safety4TMF, финансиран от програма Интеррег „Дунавски регион“ 2021-2027.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn