Кръшните хора на попинчани събраха погледите на фестивала „На армане с тъпане“ в Разлог

В изпълнение на проект, финансиран от Община Панагюрище в направление „Младежки дейности – 2024 година“, танцьорите от ФТС „Тангра“ към Сдружение с нестопанска цел „На орището“, село Попинци с ръководител Мария Шангова взеха участие в XIII Фестивал на традиционните хора „На армане с тъпане” в Разлог. Фестивалът се организира от Община Разлог и Народно читалище „15 септември 1903-1909 г.”, а негов директор е доц. Георги Гаров.

На 28 и 29 юни централният площад „Преображение“ в града се огласи от ритмите на българския фолклор. 25 клуба от цяла България изпълниха хора от различни региони под съпровода на жива музика. Замисълът на надиграването „На армане с тъпане“ е хората да се потопят в традицията и атмосферата на мегданското хоро.

Танцьорите от Фолклорен танцов състав „Тангра“ представиха достойно община Панагюрище, запомнящо се бе и съвместното им участие с танцорите отНа мегдана“ София по звуците на емблематичната за Попинци песен „Бял се пелин разлюлява “.

Преди старта на втория фестивален ден кметът на община Разлог Красимир Герчев прие, приветства и поздрави участващите танцови групи, състави и формации. Подари грамота на всеки състав, а за всеки участник имаше специално изработено автентично разложко кръпче, чието предназначение било да стои между момите и момците, да не се хващат за ръце, когато играят хоро. Кръпчето е ознаменувало и началото на хорото.

Фестивалът завърши с традиционното голямо празнично хоро, на което се хванаха над 700 танцьори от всички краища на България.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn