Кукери гониха злите сили в село Оборище на Рогачовден

Близо 300 кукери от различни краища се събраха на Месни Заговезни, 23 февруари, в панагюрското село Оборище, за да прогонят злите духове, така че да има здраве и берекет през настоящата година.

 

 

Общо 6 групи, сред които домакините от Кукерска група „Рогач”, село Оборище и гостите от „Сдружение на орището”, село Попинци, Кукерски клуб „Златните кукери”, село Челопеч, Кукерска група „Джумали”, село Калугерово, Кукерска група от град Калофер и Кукерска група от село Лесново преминаха в шествие по улиците с танци и наричания за здраве, посрещнати от стотици жители и гости на Оборище.

Сред основните образи, освен Рогач и Джумал, имаше още камила, поп, булка и младоженец, шафери, циганки, мечка, орачи, сеячи и кукери. Костюмите им бяха атрактивни, изработени от животински кожи, накичен с рога, тежки звънци и пискюли.

Сред гостите на празника бяха председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и общинските съветници Томи Наплатанов и Делчо Радулов.

Празникът се организира от Кметство село Оборище, фирма „Фаиър” ООД, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кукерска група „Рогач”, които бяха подготвили богата програма с народно веселие, греяно вино и ошав. Генерални спонсори на празника са инж. Христо и Николай Дуракови.

С ритуалът на Месни Заговезни започва серия кукерски празници в община Панагюрище и продължават до Сирни Заговезни.  Маскарадни и кукерски игри предстоят в селата Бъта, Елшица и Попинци.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn