Кукери разлюляха Бъта, Елшица и Попинци на Сирни Заговезни и пропъдиха злото надалеч

Земята се разлюля от танците на кукерите в три панагюрски села на 1 март, в деня за прошка – Сирни Заговезни. И тази година в Бъта, Попинци, Елшица спазиха традицията и проведоха традиционните кукерски и маскарадни игри.

Десетки зрители наблюдаваха играта на многобройните рогачи, кукери и джумали, които гониха злите сили и приветстваха пролетта.

Празникът започна първо в село Бъта. Сред причудливите  кукерски маски имаше всякакви митични създания, но безспорната атракция бе Рогачът. Поздрав към жителите и гостите на Бъта отправи кметът на селото Георги Александров. Настроението се поддържаше от оркестър „Родопи”, с ръководител Борис Христев и тяхната солистка, които огласяха центъра на селото с хубава музика.

 Джумал“ наричат маскарадния си празник в село Елшица. По традиция местните кукери бяха особено атрактивни с дълговласите си костюми, огромни маски и тежки звънци. За да бъдат актуални, елшичани бяха включили в шествието и мобилен пункт за ваксинация и дезинфекция с ракия срещу корона вирус.  За участниците от местното Народно читалище „Васил Левски – 1925“ бяха подготвили шапки логото на Джумала . С благопожелания към присъстващите се обърна кметът на селото Митко Кочев, а секретарят на читалището Гинка Томева разказа в кратце за обредността на празника. Денят беше изпъстрен с много музика, танци и веселие.

 

Множество хора се събраха в центъра на Попинци за съществуващия от незапомнени времена празник Джумал и  Пролетни игри около въртяжката, неповторимият елемент от традицията в Попинци, затова и там акцентът в празника е върху нея.Организатор бе местното Народно читалище „Искра-1872“.  Обичаят „Въртяжка“ датира от древни времена. Над земята паднал град, който унищожил всички посеви. Хората навели тъжни лица. Тогава младите решили да организират пролетни веселия, които да им донесат радост и да им вдъхнат вяра, че настоящата година ще бъде плодородна. Обичаят „Въртяжката“ се практикува единствено в село Попинци.

Всички се поздравиха с деня на самодееца и раздаваха мартенички за здраве.

В Бъта, Елшица и Попинци отново показаха, че да си кукер е призвание, а тръпката от това да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие е наистина голяма.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn