Кукери разлюляха Бъта, Елшица и Попинци и прогониха злото надалеч

Земята се разлюля от танците на кукерите в три панагюрски села днес, в деня за прошка – Сирни Заговезни. И тази година в Бъта, Попинци, Елшица спазиха традицията и проведоха традиционните кукерски и маскарадни игри. Още от ранни зори хлопките на кукерите оповестиха предстоящия празник, преоблечени в атрактивни костюми. Страховити кукери, старци и бабички, „поп”, „полицай”, „булка и младоженец”, маскирани по всевъзможен начин деца и възрастни разтърсиха трите панагюрски села и гониха злите сили. Автентични ритуални игри и сцени, хора, звънки чанове, традиции, както са завещани от дедите, младоженци и булки, стражари, лекари, маски, хлопки,  начернени лица, изобилие от материали и цветове, страшни и комични, истински пъстър маскарад.
Участниците в жизнерадостния празник пресъздадоха народни обичаи, наричаха за здраве и плодородие, гониха злите сили, сътвориха с въображение и неподражаем хумор весели сценки за радост на всички.
Най-рано кукерските игри започнаха в Бъта. Организатор на празника беше местното Народно читалище „Н.Й. Вапцаров-1927“. Всички участници в кукерския празник получиха грамоти. Стотици хора се събраха в двора на училището в Бъта, за да видят феерията на красиви костюми, причудливи маски, страшни сурати, пъстри одежди, танци и звук на чанове. „Рогач“ наричат празника в Бъта – както казват и на главния герой в маскарадния обичай. Това е митично същество, направено от дървена конструкция, чрез която го носят двама души, покрито е с битови черги. Главата му е като на елен с рога, откъдето идва и името. Други участници са с маски от кожа наричани „циганки“. В зрелищния спектакъл участват поп, невеста и жених – те символично правят последната сватба преди Великите пости.
Най-малкият кукер бе 9-месечният Димитър Атанасов, в чието семейство има приемственост, бащата и батковците на малчугана също бяха част от кукерското шествие. Най-възрастният кукер беше 58-годишният Гроздан Грозданов.
Джумал“ наричат маскарадния си празник в Елшица. Костюмите и маските на участниците са особено атрактивни. Изработват ги от кожите на специална порода дългокосмести кози, с косъм над 10 см.  Групата обхожда домовете на хората, където изпълнява традиционни ритуали и нарича за здраве и плодородие.  Празникът в Елшица уважиха с присъствието си кметът на община Панагюрище Никола Белишки и председателят на Общинския съвет Христо Калоянов. Кукерска група „Рогач” при местното Народно читалище „Васил Левски-1925“, която преди броени дни спечели второ място от международния кукерски фестивал в Раковски, получи  парична награда в размер на 500 лева. Радващо за елшичани бе, че традицията на празника се предава на поколенията и доста дечица с ентусиазъм се включиха в кукерските игри, в кукерски дрехи бяха и момиченца и жени. Празникът беше изпъстрен с много музика, танци и веселие.
Стотици хора се събраха в центъра на Попинци за съществуващия от незапомнени времена празник Джумал и  Пролетни игри около въртяжката, неповторимият елемент от традицията в Попинци, затова и там акцентът в празника е върху нея. Че традицията в Попинци е жива и ще продължава да я има показаха десетките млади хора, които се включиха в маскарадния празник.  Преди същинския празник млади момци, маскирани по всевъзможен начин, обиколиха къщите в селото, изпроводени от Джумал. Обикалянето по домовете носи радост, щастие и голям берекет.
Пресъздаден бе и обичаят „Пролетни игри около въртяжката“, който се практикува единствено в село Попинци. В програмата участие взеха и самодейци при местното Народно читалище „Искра-1872“. Гости на празника бяха кметът на общината Никола Белишки и председателят на градския парламент Христо Калоянов.
И в трите панагюрски села отново показаха, че да си кукер е призвание, а тръпката от това да облечеш кожите и да играеш за здраве и благоденствие е наистина голяма.
Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn