Кукерска група „Рогач“ при НЧ“Св. Св. Кирил и Методий – 1912″, с.Оборище представи местни обичаи на фестивала в гр. Симитли

Кукерска група „Рогач“ при НЧ“Св. Св. Кирил и Методий – 1912″, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов взе участие в Фестивалът „Симитлия –  древната земя на кукерите“, провел се в гр. Симитли на 11 и 12 януари, съобщи секретарят на читалището Маргарита Наплатанова. Оборищенци пресъздадоха обичая „Рогач”. Гърмя черешовото топче на нашия бунтовен край, но с гълъбите на мира. „Открихме сезона, беше страхотно!”, сподели с вълнение Наплатанова.

Фестивалът „Симитлия –  древната земя на кукерите“ – една от най-големите прояви в културния календар на Община Симитли, и тази година се превърна в голям празник за жители и гости. За първа година фестивалът бе двудневен, като причината е, че всяка година расте броят на желаещите да участват. Широка е географията на участие. Има гостуващи групи от цялата страна: Ямболско, Старозагорско, Пазарджишко, Карловско, Пернишко, Кюстендилско, Софийско и още много населени места. Рекорден е броят на участниците – над 5 000.

Фестивалът бе открит от представителна група от Велес, Република Северна Македония. Всички, дошли в Симитли, представят идеите си, игрите, обредите, съхранени от древността в родните им места, и иновации от днешния ден. Конкурсната част на фестивала е само за групите от община Симитли. Журито, с председател проф. Костадин Динчев, имаше нелеката задача да отличи с купи и медали десетки участници в различни категории. Всяка група получи от кмета на общината Апостол Апостолов грамота и почетен знак на фестивала.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn