Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, село Оборище, с награда за артистичност от фестивала „Кукове Раковски 2018 г.

Момчетата от Kукерска група „Рогач” при НЧ”Св.св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов спечели първо място за артистичност на XVIII международен фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове Раковски” 2018 г . Групата и ръководството на читалището изказват благодарност на фирма „Астроида” и Христо Дураков за финансовата подкрепа .

Близо 2000 кукери се включиха  в двудневните маскарадни игри в град Раковски. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата“ и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски.   Мъже и жени  на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор  изпълниха улиците на кв.Секирово за 18-та  поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта – бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат.

Датата на фестивала“Кукове“  е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.

Фестивалът е със състезателен характер и участниците са оценявани от шестчленно жури  от  фолклористи и етнографи начело с доцент Ангел Янков. Журито дава оценка за кукерската игра и автентичността на маските . За 18-тото издание на „Кукове“ тази година наградният  фонд бе от 4 500 лева.

На 11-ти февруари, на площада в с.Оборище Kукерска група „Рогач” ще разиграе обичая „Рогач”, следващите изяви, които им предстоят са на 18-ти февруари в Калугерово, на 17 март – XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри – Попинци 2018 и в XX Фестивал на маскарадните игри гр. Стара Загора на 18-ти март .

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn