Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище с първа награда от XX Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

Kукерска група „Рогач” при НЧ „Св.св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов спечели първо място и парична награда в размер на 400 лева в XX Фестивал на маскарадните игри гр. Стара Загора, провел се на 18-ти март, бяха отличени и за комплексно представяне,  съобщиха за Oborishte.bg от читалището.

Групата с ръководител Иван Караатанасов представи  на фестивала обичая „Рогачов ден“ и свързани с него други пролетни обичаи и игри като паленето на Руклата,  орането и сеянето на житото. Черешовото топче на нашия бунтовен край гърмя, но с гълъбите на мира, за да събуди земята за берекет.

На Античната улица в Стара Загора кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. в 20 групи от страната се надпреварваха да покажат най-интересните обичаи от родното си място. В игрите се включиха участници от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Пъстри маски, страшни краски и звуци на чанове и хлопки гониха злите сили. Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005”.

Ден по-рано, на 17 март, Kукерска група „Рогач” при НЧ”Св.св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов участва в 15-тия Фолклорният фестивал на маскарадните и кукерски игри – Попинци 2018  , където беше класирана на второ място. С тези две изяви приключват сезон 2018.

Основната цел на Кукерска група „Рогач“  е да допринесе за съхраняването и обогатяването на духовното богатство на българите, да популяризира в страната и чужбина българското фолклорно наследство на община Панагюрище и село Оборище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn