Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище с първа награда в категорията за „Най-сполучливо пресъздадена обредна традиция“ на III-ти НФМИ“На гости у Шопско“

Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище, с ръководител Иван Караатанасов спечели първо място в категорията за „Най-сполучливо пресъздадена обредна традиция“ на III-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“, провел се в гр. Елин Пелин на 9-ти февруари, съобщи с гордост секретарят на читалището Маргарита Наплатанова.

Оборищенци пресъздадоха обичая „Рогач”. Гърмя черешовото топче на нашия бунтовен край, но с гълъбите на мира.

„Открихме сезона, беше страхотно!”, сподели с вълнение Наплатанова.

Обичаят “РОГАЧОВ ДЕН” се празнува на Месно заговяване по християнския календар. На този ден младежите правят – рогач (името му идва от елените – рогачи). Огъват се пръти, прави се кочия и се покрива с „козинява черга“, под чергата по прътите се завързват звънци – медени, тучови, клеини. Рогача се носи от 10-12 младежи. Около него играят цигани и дервиши – хора (основно мъже), които са облечени в животински кожи и го пазят.

Рогачът  играе за здраве из селото, отръша се, та така през годината да се изтърси житото в домовете, и да вали повече дъжд, а със звънците и гърменето да гони злите духове и дългите зимни нощи, да събужда земята. Той е предвестник на идващата пролет.

В III-тия Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“  над 800 участници, 16 групи от различни етнографски региони на България се събраха на площад „Независимост“, в гр.Елин Пелин, за да покажат пъстротата на кукерските костюми.

Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира маскарадните игри от различните фолклорни области и да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение.
Наградите на фестивала се разпределят в няколко категории – отличия за „Най-добро цялостно представяне“, първа, втора и трета награда за „Най-сполучливо пресъздадена обредна традиция“ и награда за най-възрастен и най-млад участник в маскарада.

Следващите изяви, които предстоят на Kукерска група „Рогач” са на 2-ри март в Раковски, на 3-ти март, групата ще разиграе обичая „Рогач” на площада в с.Оборище, на 9-ти март са в Стара Загора, а на 24-ти март във Варвара.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn