Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, село Оборище, с награда за комплексно представяне от фестивала „Кукове Раковски 2019 г.

Kукерска група „Рогач” при НЧ”Св. св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов спечели голямата награда за комплексно представяне на XIX международен фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове Раковски” 2019 г . Групата и ръководството на читалището изказват благодарност на Христо Дураков за финансовата подкрепа.

19-то издание на Международния фестивал на кукерските и маскарадните игри „Кукове“ се проведе на 1 и 2 март в Раковски. Жури от фолклористи и музиколози наблюдаваха играта и оценяваха възможностите на съставите по регионалната им специфика, сценично поведение, маски и костюми. За победителите бе осигурен награден фонд.

Тази година в градчето гостуваха 26 българските кукерски състави, македонска група от село Ресава, община Кавадарци и италианците от остров Сардиния.

Международният фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове“ в Раковски е вторият по големина, след този в Перник. Той се организира всяка година преди Великденските заговезни,според църковния католически календар и е едно от най-пъстрите събития не само в  община Раковски, но и в региона.  Фестът се провежда под  патронажа на кмета на община Раковски Павел Гуджеров.

На 3-ти март, на площада в с.Оборище Kукерска група „Рогач” ще разиграе обичая „Рогач”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn