Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище с първа награда от XXI Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора

Kукерска група „Рогач” при НЧ „Св.св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов спечели първо място и парична награда от XXI Фестивал на маскарадните игри гр. Стара Загора, провел се на 9-ти март, съобщиха за Oborishte.bg от читалището.

Групата с ръководител Иван Караатанасов представи  на фестивала обичая „Рогачов ден“ и свързани с него други пролетни обичаи и игри като паленето на Руклата,  орането и сеянето на житото. Черешовото топче на нашия бунтовен край гърмя, но с гълъбите на мира, за да събуди земята за берекет. Групата от с. Оборище беше най-голямата и най-колоритната на маскарадния фестивал . В нея имаше и малки момчета и момичета като 5-годишният Иван Нягулов, който продължава пътя на баща си.

800 души от цялата страна събрани в 19 групи взеха участие в Двадесет и първият Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. За кукерския фестивал пристигнаха групи от единадесет области на страната. Всяка от групите представи типичен за родното си място обичай, който е свързан с прогонване на злото и наричане за здраве и берекет.

Журито с председател акад. Крум Георгиев, стриктно следеше изявите, за да отличи най-добре представилите се.

Организатори на фестивала са община Стара Загора, Народно читалище „Николай Лилиев – 2005”, Регионален исторически музей и Център за наука, култура и изкуства – Стара Загора.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn