Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище с награда от фестивала „Дервиши-Варвара 2019“

Kукерска група „Рогач” при НЧ „Св.св. Кирил и Методий-1912”, с.Оборище, с ръководител Иван Караатанасов спечели специалния приз на НЧ”Селска пробуда-1927”, с. Варвара на Втория национален фестивал „Дервиши-Варвара 2019“, провел се на 24 март, съобщи секретарят на читалището Маргарита Наплатанова. Наградата включва парична премия, плакет и диплом.

Над  800  кукери  от страната се включиха във фестивала. Тази година взеха участие и групи от Северна Македония. Над 4 хил. души наблюдаваха кукерската фиеста.

“Това са едни фестивали, които се правят с цел запазване, популяризиране на българските традиции, така че призовавам всички, които имат свободно време да заповядат във Варвара, едно уникално населено място, с много интересно географско положение в полите на Родопите. И се надяваме този фестивал да продължи във времето, защото това е едно невероятно и уникално събитие“, каза кметът на Варвара Николай Николов.

С тази изява групата от с. Оборище приключи сезон 2019.

Основната цел на Кукерска група „Рогач“  е да допринесе за съхраняването и обогатяването на духовното богатство на българите, да популяризира в страната и чужбина българското фолклорно наследство на община Панагюрище и село Оборище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn