Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище със специална награда за атрактивно представяне на IV-ти НФМИ “На гости у Шопско“

Кукерска група „Рогач” при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий -1912”, с. Оборище, с ръководител Иван Караатанасов беше удостоена със специална награда за атрактивно представяне на IV-ти Национален фестивал на маскарадните игри „На гости у Шопско“, провел се в гр. Елин Пелин на 15-ти и 16-ти февруари, съобщи с гордост секретарят на читалището Маргарита Наплатанова. Оборищенци пресъздадоха обичая „Рогач”. Гърмя черешовото топче на нашия бунтовен край, но с гълъбите на мира.

Във фолклорното събитие се включиха повече от 1800 участници от 35 групи от цялата страна. Бяха представени традициите на кукери, джамали, деведжии, бабугери, сурвакари, старци и други маскарадни състави. За първа година фестивалът беше двудневен, поради големия интерес и гостоприемството на шопите.

Маскарадните групи бяха оценявани от жури от български етнолози и фолклористи от Институтът за етнология и фолклористика към БАН.

Целта на фестивала е да представи многообразието на маскарадната традиция, свързана с кукерството, да популяризира маскарадните игри от различните фолклорни области и да съдейства за поддържането и предаването на традицията от поколение на поколение.

На 23-ти февруари Kукерска група „Рогач” ще разиграе обичая „Рогач” на площада в с.Оборище, на 1-ви март ще вземат участие в Кукерски фестивал „Сирница 2020“, Челопеч, след което ще бъдат гости на тържествата в гр. Пирдоп.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn