Кукерска група „Рогач“, село Оборище се завърна с 2-ро място от НФМИ „На гости у Шопско“, гр. Елин Пелин

На 11 март 2023 г. на площад „Независимост“ в гр. Елин Пелин се проведе VII-то издание на традиционния кукерски фестивал НФМИ „На гости у Шопско“, където жителите и гостите на община Елин Пелин успяха да видят най-различни и впечатляващи маскарадни игри от пъстрия фолклор на цяла България.

В Категория „Най-сполучливо пресъздаване на обредна традиция”, квалитетното жури на фестивала присъди престижното второ място на Кукерска група „Рогач“, с. Оборище, общ. Панагюрище.

На националния фестивал на маскарадните игри присъстваха над 1200 души, разпределени в 21 групи от различни региони на страната. Те дефилираха в обредните си костюми, направени от животински кожи и представиха българската обредност, наследена и запазена през вековете. Чановете засилваха магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. В карнавалните изяви, публиката имаше възможност да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени.

Експертното жури в състав: д-р Милена Любенова, Илияна Найденова и Любомир Марянски имаше тежката задача да определи победителите в две категории: „Награда за най-добро цялостно представяне“ и „Награда за най-сполучливо пресъздаване на обредна традиция“. Бяха дадени също така много отличия за колоритни персонажи, за маски, за младоженска двойка, за старци, за цялостна артистичност, композиция и хореография, както и бяха отличени най-възрастния и най-малкия участник във фестивала за маскарадни игри.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn