Къде анонимно и безплатно можем да проверим ХИВ статуса си по време на лятната АНТИСПИН кампания на територията на област Пазарджик

За дванадесета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания на 3 август. Тя ще продължи до 13 септември. Посланието е „Да запазим посоката, да продължим пътя“. Министерството на здравеопазването предостави бързи тестове за ХИВ на Регионалните здравни инспекции и неправителствените организации, работещи с уязвими групи, за да извършват дейности по безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ по време на кампанията.
По време на кампанията в област Пазарджик се планират няколко дейности. Всеки желаещ може да се изследва безплатно в лабораторията на РЗИ-Пазарджик. На плажовете и и басейните ще се раздават здравно-промотивни материали и презервативи. Същите дейности ще се случат и в комплексите за социални услуги за деца и семейства и в кризисните центрове. Потребителите ще могат да си направят бърз тест за проверка на ХИВ статуса. Здравно-образователни материали и презервативи ще се раздават по време на цялата кампания в Лятната читалня в парк-остров „Свобода”. Мобилен медицински кабинет ще бъде разположен там в дните 6 август, 27 август и 3 септември. Мобилен кабинет ще бъде разположен в ромската махала в Пазарджик /8 август/, в центъра на Пещера /16 август/, село Пищигово /20 август/, село Априлци /5 септември/.
Последните данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 14 февруари 2015 година сочат, че общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната е 2 057 лица. От началото на 2015 година към 14 февруари са регистрирани нови 34 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn