Към най-дълбокото място на света

От 1960-а година досега до едно от най-тайнствените и труднодостъпни места на планетата – Марианската падина, дълбока 11 км, са достигали само трима души. Преди дни стана известно, че китайски учени се готвят да изследват дъното на Марианската падина с помощта на нов дълбоководен апарат. Предвижда се през октомври тази година да бъде дадено началото на проекта. Екипът трябва да се спусне в най-ниската точка на Световния океан, в т.нар. Бездна на Чалънджър. Дълбочината й се оценява на 11 000 метра.
Световноизвестният американски кинорежисьор Джеймс Камерън последен се спусна с батискафа си „Дийпси чалъндж“ до най-дълбокия участък от Марианската падина. Преди режисьора на „Аватар“ и „Титаник“ през 1960 г. в Бездната на Чалънджър се се спускали единствено швейцарският учен Жак Пикар и капитанът от ВМС на САЩ Дон Уолш.
Марианската падина е най-дълбоката известна океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора. Намира се в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn