„Лайънс клуб“ – Панагюрище подкрепи с дарение от 1 000 лева кампанията за закупуване на шоков фризер за кръвна плазма за Кръвния център в Пловдив

Вече втора седмица продължава благотворителната кампания „ Спаси живот” за набиране на средства за закупуване на неотложна медицинска апаратура – шоков фризер за съхранение на кръвна плазма от преболедували от COVID – 19. Тя се организира от Лайънс клуб Пловдив –Филипополис, по инициатива на Нели Иванова. Фризерът ще бъде дарен на Центъра по трансфузионна хематология /Кръвен център – Пловдив/.

Членовете на „Лайънс клуб“ – Панагюрище подкрепиха инициативата с дарение от 1000 лв., съобщи Мария Бензарова, президент на клуба.

Регионът на Пазарджик се обслужва от Кръвен център – Пловдив и при необходимост от кръв и плазма, тя се изисква от Пловдив.

Цялата необходима сума за закупуването на шоковия фризер е в размер на 77 200 лв. До 25 ноември бяха събрани близо 40 000 лв. като е нужно е пълната сума да бъде събрана до края на месец ноември, когато ще бъде закупен фризерът.

От 24-ти ноември в Пловдив вече е възможно извличането на кръвна плазма, след като Кръвният център бе оборудван с необходимата апаратура за извършване на процедурата. За момента в Центъра е създадена организация за работа без шоковия фризер, но в най-кратък срок е нужно да се осигури професионалното оборудване, за да се гарантира качественото на съхранение на получената плазма.

До 24-ти ноември даряването на кръвна плазма на територията на страната можеше да се извършва единствено в София и Варна, което забавяше многократно пътя на плазмата до болничните легла. След дарението на животоспасяващата апаратура пловдивчани ще имат лесен достъп да даряват за нуждаещите и по този начин ще дадат шанс на много хора да успеят да се преборят с коварната болест.

Центърът обслужва 1 407 000 жители на територията на Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Един дарител може да помогне на трима в тежко състояние. В страната вече има над 22 000 души преболедували COVID – 19 със създадени антитела, които организмът специално е произвел срещу новия коронавирус. Това дава шанс ние сами да си помогнем чрез кръводаряване.

Членовете на Лайънс отправят апел към всички граждани и приятели от страната да подкрепят кампанията за набиране на средства за закупуване на шоковия фризер за Центъра по трансфузионна хематология-Пловдив.

Всеки, който желае да се включи в кампанията може да дари средства по следната банкова сметка:

„УниКредит Булбанк“ АД:

BG 15 UNCR 7000 1524 18 93 18

Титуляр на сметката: Нели Димитрова Иванова.

Основание: Събиране средства за шоков фризер

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn