Лайънс клуб- Панагюрище събра 2390 лева на благотворителна вечеря на тъмно /видео/

Най-лесният начин да разбереш някого, който е различен от теб, е да се опиташ да „влезеш в обувките му“. Да се поставиш на негово място. Именно по този начин гостите на нетрадиционната благотворителна вечеря на тъмно, организирана от Лео клуб – Панагюрище и Лайънс клуб – Панагюрище на 25.10.2023 г. в зала „Луда Яна“ на хотел „Каменград“ за половин час се опитаха да се поставят на мястото на хората със зрителни проблеми. Нестандартното мероприятие е второ за панагюрските клубове и трето по рода си в България.

Първата вечеря на тъмно е организирана през месец юни 2012 година в ресторант „Хистори“ в Пловдив. Тя е проведена като социален екперимент, осъществен в рамките на проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Целта на проявата е представители на местната власт и социалните партньори да се докоснат и потопят в света на хората със зрителни увреждания, осъзнавайки значението на живот в условия на пълна тъмнина. Именно с това усещане се сблъскаха и гостите на Лайънс клуб – Панагюрище, които имаха шанса да споделят едно нетипично изживяване.

Благотворителната инициатива бе уважена от Цвети Шопова, Дистрикт управител на Лайънс клуб – България, членове на Лайънс клубовете Евридика – Пловдив, Тракия – Пазарджик, клубовете от градовете Раковски и Търговище, представители на Регионалния център на Съюза на слепите в Пловдив, представители на Съюза на слепите в Панагюрище, членове на младежките организации Лео клуб, Български младежки червен кръст, Интеракт в града ни, като броят на гостите достигна 110 души.

В рамките на вечерта всеки от присъстващите имаше възможност да направи своето дарение, като равносметката на финала бе 2390 лв. Тези средства ще бъдат дарени на Съюза на слепите в Панагюрище.

Събитието започна с приветствие от президента на клуба д-р Николай Николов.

Водеща на вечерта бе д-р Светозара Крайчева, а неин помощник Георги Крушевски, който разказа за първата вечерята на тъмно. Прожектиран бе филмов материал, представящ накратко историята на учредяването на Деня на белия бастун- 15 октомври и презентиращ сътрудничеството между Лайънс клуб – Панагюрище и Съюза на слепите в Панагюрище.

За поредна година Лайънс клуб – Панагюрище закупи и дари помощни средства за улеснение на ежедневните нужди на членовете на Съюза на слепите в България в Панагюрище. Дарението връчи президентът на клуба д-р Николов на председателя на местната организацията Мария Муховска, която изказа искрени благодарности за подкрепата.

Думи на благодарност към Лайънс клуб и Лео клуб -Панагюрище отправи и Ана Караиванова, представител на Регионалния център на Съюза на слепите в Пловдив. За доброто сътрудничество и дългогодишната помощ, която съюзните членове получават, тя връчи на д-р Николов статуетка- символ на огромна благодарност , а на всички малки лъвчета сувенир- сърце с ангелче, за техните големи сърца.

Преди осветлението да бъде загасено, присъстващите се насладиха на изпълненията на младите панагюрски таланти Стивани Джунова и Румяна Узунова от Център за подкрепа за личностно развитие, с музикален педагог Нона Немигенчева.

Благотворителната вечер на тъмно продължи с музика и приятни разговори, а след нея присъстващите си тръгнаха към къщи, осъзнали, че отделен свят на хората без зрение не съществува, че те живеят във вашия, в нашия свят, независимо от това, че го възприемат по друг начин. И това, което всички ние можем да направим за тях, е просто да им подадем ръка. Защото ние служим!, заявяват панагюрските лъвове.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център Оборище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn