Лайънс клуб – Панагюрище ще отбележи с дарение Международния ден на белия бастун

По повод Международния ден на белия бастун, който се отбелязва на 15 октомври, „Лайънс клуб“ – Панагюрище ще дари на местната организация на хора със зрителни проблеми говорещи безконтактни термометри и апарати за измерване на кръвно налягане, съобщи за Oborishte.bg президентът на благотворителната организация Мария Бензарова. Модерната техника е от голяма необходимост на членовете на сдружението. Дарението ще бъде връчено на Съюза на слепите в Панагюрище идната седмица.

В териториалната организация членуват 72 човека от общините Панагюрище и Стрелча, които са напълно слепи или с очно заболяване. Председател на общинската структура на съюза е Мария Муховска.

Младежите от „Лео клуб“- Панагюрище ще дарят от модерната техника и на незрящо момиче от Професионалната гимназия, дванайсетокласничка, която тази година е стипендиантка на местната благотворителна организация. Малките лъвчета ще изнесат пред своите съученици лекция-презентация, чрез която ще разкажат историята на Международния ден, както и за значението и символиката на помощното средство, което използват незрящите или слабо виждащи хора.

На този ден членовете на Лайънс клубовете по цял свят повишават осведомеността, защото белият бастун не само сигнализира на останалите хора за частично увреждане или липса на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите. По официални данни в света са регистрирани 285 милиона слепи или слабо виждащи хора, а в България те са над 28 000.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn