Легендата за лековитите извори на село Баня оживява на 20 юни

В събота, 20 юни, в местността Манастирчето край село Баня ще се проведе превърналият се в традиция „Празник на минералната вода, здравето и дълголетието“. Празникът ще бъде открит официално в 10:00 часа с приветствия от гостите на събитието. Ще бъдат наградени най-възрастният жител на селото – 93-годишния Георги Пежев и най-малкия жител 7-месечния Теодор, внук на Стайка Димитрова.

6

Самодейци от местното НЧ Пробуда-1872“ ще пресъздадат легендата за лековитите бански извори и съновидението на дядо Нешо Сурлеков, довело до построяването на параклиса „Св.Троица“. Постановката на спектакъла е дело на секретаря на местното читалище Радка Мутева. Фолклорната програма ще премине под надслов „С менче за вода и билки в ръка – така е вечна младостта“. В нея ще вземат участие представители на читалищата от селата Бъта, Смилец и домакините от Баня. Ще прозвучат стихове, посветени на природата и родното село. Вдъхновени от предстоящия на 24 юни Еньовден , банци са предвидили на празника да бъде представено богатото разнообразие на билки в Средногорието. За децата ще бъде организиран конкурс за рисунка на тема „Традиция и природа“.

С творбите ще бъде подредена импровизирана изложба, а малките художници ще получат награди. За доброто настроение на всички ще се погрижи ансамбъл „Веселие“, гр.София, с художествен ръководител Орлин Иванов.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn