Лидери на КНСБ се срещнаха с актива и изпълнителния директор на „Асарел-Медет“

Лидери на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ посетиха „Асарел-Медет“ днес. При визитата си в компанията те се срещнаха със синдикални активисти, както и с изпълнителния директор на дружеството инж. Делчо Николов. От ръководството на синдиката съобщиха, че това е част от обиколката им в различни региони и сектори, като целта е да дискутират актуални проблеми и да вземат обратна връзка от своите членове и работодателите.
В прегледа на злободневните въпроси по темата за антиправителствените протести вицепрезидентът Пламен Нанков съобщи, че при направено допитване над 70 % от членовете на Конфедерацията са изразили мнение, че ролята на профсъюзите е да отстояват синдикални, а не политически позиции и искания. Той представи и новите идеи за бъдещ данъчен модел, станал известен като „трите 15“ – 15% ДДС, 15% корпоративен данък и 15% данък общ доход.

От изказването на лидера на Федерацията на независимите синдикати на миньорите /ФНСМ/ Валентин Вълчев стана ясно, че организацията е с най-сериозна синдикална плътност след тази на учителите, а само в две от предприятията в бранша няма синдикални структури. „Доходите и условията на труд продължават да са в центъра на вниманието ни“, заяви синдикалистът. Той информира, че от началото на следващата година започват преговорите за новия браншови договор и помоли миньорите да споделят своите позиции, идеи и предложения. Валентин Вълчев заяви, че очаква от Европейската комисия регламент или директива за колективното договаряне, което ще помогне този процес да стане по-прозрачен и по-ефективен.

Лидерите на КНСБ дискутираха и проблеми, които вълнуват профсъюзния актив на „Асарел-Медет“ като управлението на средствата в универсалните пенсионни фондове, структурата на възнагражденията, таванът на пенсиите и др. Ръкводителят на фирмената организация на ФНСМ в „Асарел-Медет“ Марко Гергински изрази становището, че сегашният пенсионен модел не е справедлив, особено към ветераните в минната индустрия, а размерът на пенсията трябва да отразява адекватно осигурителния принос на всеки.
Въпросите на колективното трудово договаряне бяха в центъра на разговора с изпълнителния директор инж. Делчо Николов, който ги увери, че социалният диалог в дружеството ще продължи да бъде все така активен и резултатен.
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn