Литературният критик Панко Анчев е носителят на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“

Литературният критик Панко Кирилов Анчев бе определен за носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2016 година. Това стана ясно на провелото се на 23 март 2016 година в Министерство на културата на Република България заседание на комисия, назначена със Заповед №169/22.03.2016 година на кмета на община Панагюрище.

Номинации за носители на престижната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ тази година са направени от Съюза на българските писатели – номинация за литературния критик Панко Анчев, от Съюза на независимите български писатели – номинация за акад. проф. д-р на филологическите науки Иван Радев, от Съюза на свободните писатели – номинация за литературния критик Кирил Попов, от Клуба на носителите на наградата „Нешо Бончев“ – номинация за литературния критик Панко Анчев.

Номинациите са разгледани от комисия в състав: доц. д-р. Венцислав Велев – началник отдел „Регионални дейности“ в Министерство на културата, г-жа Галина Матанова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище, проф. Симеон Янев – литературен критик, г-жа Катя Зографова – носител на наградата „Нешо Бончев“ за 2015 година и Иван Станчев – председател на фондация „Съкровищата на Панагерик“.

След обсъждане на номинациите комисията определи носител на Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ за 2016 година да бъде Панко Анчев.

Националната награда за литературна критика „Нешо Бончев“ ще бъде връчена на 31 март 2016 година от 17:30 часа в Исторически музей-Панагюрище. Съгласно статута за определяне на носителя на наградата, носителят на приза ще получи плакет, грамота и парична награда, осигурени от Община Панагюрище.

Конкурсът за литературна критика и преводаческа дейност е единствен в България и се присъжда за принос в съвременната българска литературна критика, като израз на обществено признание. Връчва се в град Панагюрище по време на традиционните Бончеви празници през месец март.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn