Личните карти – с биометрични данни и електронен подпис от 2018 г.

Личните карти вече ще могат да съдържат биометрични данни и електронен подпис, реши парламентът.В документите ще се съдържа електронен носител на информация, в който ще може да се записват биометрични данни, удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис, приеха депутатите с промени в Закона за българските лични документи на второ четене. Измененията влизат в сила от 1 януари 2018 година. Българските лични документи, издадени до тази дата, ще са валидни до изтичане на срока им, предаде БТА.
Промените предвиждат наличието на електронен носител на информация – чип, имплантиран в личните карти. Създава се правна възможност в личните карти на българските граждани да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис.
В личната карта ще се съдържат и биометрични данни в отделен защитен сегмент на електронния носител съгласно препоръките на Международната организация по гражданско въздухоплаване, ако в заявлението за издаване на документа лицето е заявило желание за това.
Измененията предвиждат в заявленията за издаване на лична карта да се посочва отказ от издаване и записване на удостоверение за електронна идентичност върху електронния носител на информация, искане за издаване и записване на удостоверение за квалифициран електронен подпис, както и искане за записване на други данни, включително биометрични.Паспортът и документите за пребиваване също ще може да съдържат удостоверение за електронна идентичност и удостоверение за квалифициран електронен подпис и съответните им криптографски ключове.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn