Ловешкият театър представя „Службогонци“ в Панагюрище

Емблематичната за българската драматургия пиеса „Службогонци”, под режисурата на Николай Урумов, представя Драматичен театър Ловеч на сцената на Театър Дом-паметник в Панагюрище на 27 февруари, с начален час 19.00 ч.

Макар написана преди 120 години, пиесата „Службогонци”, чийто автор е Иван Вазов, е все още актуална и насочва вниманието към съществуващи и до днес проблеми в управлението на България. Тя е сред най-ярките творби в българската класическа драматургия, а чрез нея авторът обръща внимание на теми, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват амбицията за власт, кариеризмът и корупцията.

Службогонци” е и едно от най-новите заглавия в репретоара на Драматичен театър-Ловеч. Режисурата е дело на добре познатия от театралната сцена и киното Николай Урумов. Но освен, че е режисьор на постановката, Урумов се превъплъщава в образа на Станчо Квасников и заедно с актьорите на Ловешкия театър – Аделина Петрова, Георги Грозев, Гьорги Трайков, Диана Спасова, Марина Георгиева, Нина Суванджиева, Петър Стойчев и Явор Костов-Яша, вдъхва нов сценичен живот на Вазовата пиеса. В спектакъла специално участие заемат и гост-артистите Йордан Петков-Дуньо от Народния театър и Мариян Стефанов от ДКТ „Иван Радоев” – Плевен.

Историята на спектакъла ни представя един министър и няколко души, желаещи да станат чиновници и да бъдат назначени на държавна служба, независимо от длъжността, която ще изпълняват. Образите на героите са смешни, но разкриват една уродлива част от човешка същност, в чието лице се оглеждат алчността и глупостта.

Мисля, че няма по-актуална пиеса. Ще издам последната реплика от спектакъла. Министърът извиква всички „службогонци“ и казва: „Господа, имам една благополучна новина – Вие се отървахте от мен и аз от Вас, правителството падна“. Толкова актуално нещо няма. Пиесата се оказа пророческа”, казва в интервю за БТА режисьорът Николай Урумов.

Комедийният спектакъл „Службогонци” е изигран за първи път от трупата на театър „Сълза и смях” през далечната 1902 г. Той е и едно от първите заглавия на новооснованият Народен театър, където е представен на 16 януари три години по-късно. Материалите за написването на творбата Иван Вазов събира по времето, когато самият той е министър на народното просвещение в правителството на Константин Стоилов.

Билетите за „Службогонци” в Театър Дом-паметник на 27 февруари са с цени 20 и 25 лева, и вече са в продажба.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn